Logo wijksecourant.nl


Carolien Smit, initiatiefnemer van het festival, kijkt geamuseerd toe hoe Peter de opbrengst aan Jos Soons, van stadsbrouwerij de Dikke, overhandigt. FOTO: Ben Blom
Carolien Smit, initiatiefnemer van het festival, kijkt geamuseerd toe hoe Peter de opbrengst aan Jos Soons, van stadsbrouwerij de Dikke, overhandigt. FOTO: Ben Blom (Foto: Mitch Huisman)

Goede bijdrage voor restauratie pompen, Mirakel van de Mart

door Ben Blom

WIJK BIJ DUURSTEDE - De pompen op de Markt moeten het zonder zwengels doen. Dit tot ergernis van vele Wijkenaren die zich nog kunnen herinneren dat kinderen in de zomer plezier met de pompen hadden evenals de warm gereden fietsers. Toen de ploeg van Stadsbrouwerij de Dikke een film ging maken, was het logisch de Wijkse stadspompen, centraal te stellen. De titel van de film werd "Het Mirakel van de Mart". De film won bij het festival Wijk FILMT! de eerste prijs in de categorie 26 jaar en ouder. In de film werden de slingers al in 1895 verwijderd. In werkelijkheid is dat recenter gedaan omdat er forse gewichten aan hangen. Toen de pompen kapot waren en geen tegendruk meer werd gegeven, werden de slingers gevaarlijk. Als een passant zo'n slinger niet zag aankomen zouden verwondingen ontstaan of erger.

Bij de prijsuitreiking kondigde de ploeg van de brouwerij aan een inzameling te zullen starten om de pompen weer werkend te krijgen. Wethouder Wil Kosterman, zei spontaan toe om de onderzoekskosten door de gemeente te laten dragen. Zo'n onderzoek neemt wat tijd, recent is duidelijk dat niet zoals gevreesd € 40.000 maar € 24.000 moet worden opgebracht. In de stilte van het onderzoek was de giftenstroom wat gaan minderen. Voor Carolien Smit van café Ome Ko een reden om met vrijwilliger Peter Balvers te praten. Peter is een bekende geboren Wijkenaar (Wijkse) die veel goede dingen in de gemeenschap bijdraagt. Als er veel extra verkeer is bij evenementen staat hij het verkeer te regelen. Hij heeft hiervoor het benodigde certificaat gehaald, aangevuld met praktijkervaring. Voor eigen en andermans veiligheid heeft hij een bijbehorende uitrusting aangeschaft, zodat hij ook in de donkere dagen goed zichtbaar is.

En altijd denkt hij nét even iets verder, bij een Nieuwjaarduik harkt hij het strandje nog even aan om eventueel scherpe zaken eruit te halen, bij de nachtelijke bewaking van Dance/jump behind the Walls, ruimt hij, omdat hij er toch is,  de plastic bierglazen op. Het leek Carolien dat Peter de juiste persoon is om tijdens het nieuwe Straatmuzikantenfestival met de pet rond te gaan. En voor de restauratie van de pompen geld op te halen om de crowd fundig actie weer een slinger te geven. Peter heeft in twee zondagen ruim € 360 op gehaald. Hiermee is, op een tientje na, de eerste duizend euro binnen. Met deze enthousiaste start is meteen de grootste hobbel, het op gang brengen van crowd fuding, geslecht. Als bezoekers zo gul zijn, verwachten we dat bewoners het bedrag op stadsbrouwerijdeDikke snel laten groeien.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox