Logo wijksecourant.nl


De kinderen kunnen in de voortuin lekker scheuren met hun fietsjes. Er staan ook grote speeltoestellen die ook door hun schoolvriendjes erg worden gewaardeerd. Vanuit de achtertuin kun je kanoën op de Krommer Rijn. FOTO: Ben Blom
De kinderen kunnen in de voortuin lekker scheuren met hun fietsjes. Er staan ook grote speeltoestellen die ook door hun schoolvriendjes erg worden gewaardeerd. Vanuit de achtertuin kun je kanoën op de Krommer Rijn. FOTO: Ben Blom (Foto: Mitch Huisman)

Open Monumenten Dag

Cothen - De boerderij "Ons Genoegen" staat schuin tegenover de Bossewaard. Deze boerderij van rond 1900 is de tweede zorgboerderij in onze serie naar de Open Monumentendag (OMD). De eerdere bewoners, de familie van Dijk, zijn verhuisd bij gebrek aan opvolging. Zij hadden een gemengd bedrijf en verpachtten land. We spreken Willeke en Marco van Amerongen in de vroegere deel, nu een ruime woonkamer. Ze woonden eerder in een twee-onder-een-kap in Cothen.

Droom

Hun droom was om naast hun twee zoons, meer kinderen op te voeden die later stevig in de maatschappij kunnen staan. Omdat hun huis te klein was, zijn ze voor hun droom verhuisd naar een boerderij tegenover Ons Genoegen aan de Ossewaard. Willeke had de pedagogische achtergrond die vereist is om een gezinshuis te kunnen starten. Inmiddels voeden ze tien kinderen op, vijf jongens en vijf meisjes, in de leeftijd van zes tot vijftien. Het is nu vijf jaar geleden dat ze officieel gezinshuis werden. Het beviel meteen goed aan de Ossewaard. Goed wederzijds contact met de buurt. In hun zicht lag aan de overkant "Ons Genoegen" en de droom was om daar ooit te kunnen wonen. Nadat de mogelijkheid ontstond bleek het uiteindelijk ook realiseerbaar. Vijf maanden is er verbouwd. Maar een verhuizing aankondigen bij jonge kinderen die al acht keer in een nieuwe omgeving hebben moeten beginnen, vereist een speciale aanpak. Het heeft geholpen dat het nieuwe huis aan de overkant stond en ze het zagen groeien. Bovendien mochten ze hun eigen behang voor de nieuwe kamer uitzoeken. Toen het behang op de muur van hun eigen nieuwe kamer zat, waren de kinderen gerustgesteld en konden ze zich verheugen.

Bolderkarren

Tijdens de verhuizing hebben de kinderen veel van de eigen spullen zelf mogen verhuizen. Onder hun arm of op de bolderkarren en aanhangers van de fietsjes. 's Avonds sliepen ze op een andere plek weer in hun eigen bedjes. Ieder kind heeft dat bed zelf mogen ontwerpen, ze zijn door Marco en Willeke vervaardigd. "Dat is onze hobby" zeggen ze dan. Twee keer in de week wordt er door de "jongens aan de overkant", de bewoners van Abrona, voor gezinshuis Helder gekookt. En op dinsdag gaan ze allemaal gezellig bij opa en oma eten. En soms bakken ze oliebollen, voor de ouderen die nu in hun oude huis verblijven, en zingen de kinderen liedjes voor ze. De kinderen hebben een lekker kleurtje, ze zijn net terug van vakantie in Kroatië. En door de speeltoestellen in de tuin en de jeugdweek van SVF zal dat er wel even op blijven.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox