Logo wijksecourant.nl


Pim Schipper, hoofdorganist van de kerk
Pim Schipper, hoofdorganist van de kerk (Foto: Ellis Kon)

Kerkmuziek van hoog niveau in de Grote Kerk

Wijk bij Duurstede - Stel je voor je bent op vakantie in Engeland en loopt op een zondagmiddag langs één van de vele kathedrale kerken. Je hoort het geluid van orgel en stemmen en gaat binnen een kijkje nemen. Je ziet achtentwintig jongens en mannen gekleed in rood met witte gewaden, die hemelse klanken produceren, begeleid door een organist die zijn vak verstaat. Stil zoek je een plekje, je kijkt en luistert, en je wordt er door aangesproken. Innerlijk kom je tot rust, en je denkt: wat prachtig.

Grote Kerk

Jammer dat ze dat bij ons in Wijk bij Duurstede niet doen... Mis! In 2015 begon de Stichting Concerten Grote Kerk met het organiseren van Evensongs in de Grote Kerk. En dat bleek een succes. Van meet af aan trokken deze bijeenkomsten veel belangstellenden en deelnemers. Op 3 september aanstaande beginnen we aan een derde seizoen. Ditmaal met medewerking van het Wijks Vocaal.

Evensong

Een Evensong is een gezongen avondgebed met een hoofdrol voor koor en organist. Niet alleen de gebeden worden gezongen, ook sommige bijbelgedeeltes (Anthems) en dikwijls ook de geloofsbelijdenis. Daarnaast staat steevast een aantal Engelse hymns op het programma, die door de bezoekers kunnen worden meegezongen. De koormuziek komt vrijwel steeds van Engelse bodem en biedt een veelvoud aan muzikale vormen en stijlen. Naast het koor mag ook de organist zich uitleven. Evensongs hebben een vaste structuur. Terugkerende onderdelen zijn het 'Magnificat' en het 'Nunc dimittis' Zij flankeren de evangelielezing die altijd over Jezus gaat. Maria bezingt dat Jezus komt, en Simeon bezingt dat Hij gekomen ís. Gepreekt wordt er in de Evensong niet. De voorganger geeft aan het begin alleen een kleine uitleg bij de keuze van liederen en teksten en hun onderling verband, zodat je als bezoeker iets van een rode draad in handen krijgt.

Muziek

Zoals in de vorige eeuw in Nederland de taal van liturgie veel aan rijkdom heeft gewonnen door het werk van goede dichters (denk bijvoorbeeld aan Huub Oosterhuis en Willem Barnard), zo is dat in Engeland het geval met de muziek. Musici als Vaughan Williams, Standford en Byrd stelden de kerkelijke zangers en musici in staat diensten te houden met muziek van een hoog gehalte. Juist deze combinatie van hoogwaardig uitgevoerde koormuziek ingebed in een eeuwenoud kerkelijk ritueel maakt de Choral Evensong bijzonder. De Evensong in de Grote Kerk op 3 september om 16.00 uur wordt verzorgd door het Wijks Vocaal onder leiding van Bernhard Touwen. Aan het orgel zit Pim Schipper, hoofdorganist van de kerk. Liturg is ds. Henk Kroese.

De gebeden (preces en Responses) zijn dit keer van de hand van Thomas Tallis. Het Magnificat en Nunc dimittis zijn van Charles Villiers Standford. U hoort Anthems van Thomas Mudd en Da Palestrina, en het Credo komt uit de Mis in G van Franz Schubert. De psalm voor deze viering is psalm 46, die Maarten Luther heeft omgewerkt tot het lied 'Ein fester Burg ist unser Gott'. Wii zingen daarvan de Engelse versie op de bekende melodie. De laatste van de vier hymns is een avondlied. Zoals steeds heeft het orgel het laatste woord. Pim Schipper speelt ter afsluiting.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox