Logo wijksecourant.nl


Mark is een paar schoenen aan het shinen, terwijl Annemieke de schoenen voor de presentatie op de plek zet. FOTO: Ben Blom
Mark is een paar schoenen aan het shinen, terwijl Annemieke de schoenen voor de presentatie op de plek zet. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Ter Steeg tachtig jaar op de Markt

Als je met een tijdcapsule de winkel van Ter Steeg in 1937 zou instappen, zou je je waarschijnlijk eerder bij de Welkoop dan in de verzorgde winkel van Mark en Annemieke ter Steeg wanen.

Wijk bij Duurstede - Gerard ter Steeg had op 1 juli de zadelmakerij voor vijfhonderd gulden van de weduwe Wessels overgenomen. Naast zadels en het leer dat voor een bespanning nodig was, werden er klompen en koedekken en halsters verkocht. Oh ja en schoenen, want Gerard had verkering met Marie van de Burgt uit de Volderstraat (toen nog een echte winkelstraat) en haar ouders verkochten schoenen en lederwaren. Na de oorlog werd een nieuwe koers gevaren: Amerikanen hadden tractoren achtergelaten die efficiënter waren dat werkpaarden daarvoor. Ter Steeg ging door met schoenen en lederwaren. In '75 namen Mannie en Margreet de zaak over. Zij bouwden uit, het plaatsje achter werd bij de winkel getrokken en er kwamen erkers met etalageruimte aan de voorkant. Mannie vertelt met smaak dat vóór hun tijd gebruikelijk was om op de pof te kopen. "Op zondag, als de mannen 'bij Peek' (in de Engel) zaten en de paarden met rijtuig op Oud Kerkhof waren gestald, gingen de dames bij winkeliers op de koffie om de schuld af te betalen." Mannie en Margreet haalden de damesschoen uit de collectie, wel verkochten ze sportschoenen en laarzen.
De familie ter Steeg zit sinds hun komst stevig geworteld in Wijk. De kinderen zijn allemaal geboren op de Markt in Wijk. Mannie heeft 33 jaar bij de vrijwillige brandweer gezeten, hij was postcommandant tijdens de verhuizing van de Zandweg naar de Hordenweg. Mark en Annemieke hebben de zaak overgenomen. Ook zij hebben verbouwd, met hulp van uitsluitend Wijkse ambachtslieden. Daarvoor heeft Annemieke nog een aantal jaren als vrijwilliger op de dierenambulance gewerkt. Als je dienst hebt ben je 24 uur per dag beschikbaar. Daar is nu met twee jonge meiden en een goedlopende winkel geen tijd meer voor.
Mark bespreekt met zijn vader Mannie hoe het koopgedrag is veranderd. Een generatie geleden kocht je 'goede schoenen' waarmee je voor de dag kon komen. Meestal in zwart, bruin of bordeaux. Waren ze versleten, dan kocht je nieuwe. Schoenen zijn een modeartikel geworden. Mark merkt hoe het wordt gewaardeerd als hij bij de schoenen een goed bijpassende riem heeft gevonden, qua leer, kleur en print. Hij haalt merkschoenen zelf uit Milaan, loopt beurzen af op zoek naar nieuwe modellen en prints.
Mark is specialist in het afwerken van schoenen het 'shinen'. Laatst nam hij op verzoek van een fabrikant 150 paar onderhanden.

Reageer als eerste
Meer berichten