Logo wijksecourant.nl


'De Markt als kloppend hart'

WIJK BIJ DUURSTEDE - Op 29 juni wordt een zeer gedegen rapport van VCM aan wethouder Wil Kosterman overhandigd in het Wijks Woontheater. De aanleiding is de aanstaande verhuizing, binnen 2 jaar, van het museum naar de Markt. Nu is dus het ideale moment om plannen te realiseren om de Markt en de binnenstad nog aantrekkelijker te maken voor publiek.
De maatschappij en daarmee het koopgedrag van de samenleving verandert, mede door de opkomst van webshops en het E-winkelen. Leegstand en versobering van het aanbod in de binnenstad is het gevolg. Deze neerwaartse spiraal kan een halt worden toegeroepen door de binnenstad aan te passen aan de trends van de huidige tijd. Strekking van het rapport: De winkels in de binnenstad zullen profiteren van meer publiek als de binnenstad, met de markt als kloppend hart, meer mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding biedt. Winkeliers (en overige ondernemers) spelen daarbij een belangrijke rol. Er zijn kansen in de verandering naar de on-life' samenleving (via internet 24/7 verbonden zijn met de buitenwereld). Het vergt van winkeliers aanpassingen naar de huidige manier van 'shoppen'. De winkels zullen meer belevingsgericht en interactief moeten worden. Goed omschreven in het boek 'Het einde van het online tijdperk' van Wijnand Jongen. Doel is om het Nieuwe Winkelen in Wijk bij Duurstede te stimuleren. Daartoe moet de gemeente zorgen voor een gratis WIFI-systeem in de binnenstad en de onderlinge samenwerking van ondernemers op ICT-gebied stimuleren.

Willem Meijboom is bestuurslid van Vereniging City Marketing. Hij heeft zijn opgedane ervaring als verkeersdeskundige bij Grontmij ingezet in dit rapport. Na grondig onderzoek onder belanghebbenden, bewoners en ondernemers over de problematiek rond de markt, heeft Willem een rapport geschreven en samen met Anton Rekké vormgegeven. De insteek van VCM is om een rapport op te stellen dat kan rekenen op een brede steun uit de Wijkse samenleving. Daarom is in een vroeg stadium, organisaties als Hart van Wijk, Culturele Regio, (voorheen cultureel Rondje), KlantenSpaarpas, VVV etc., het conceptrapport voorgelegd en partijen gevraagd naar hun mening en hun steun. Na aanpassing van hun wensen is het rapport nu klaar en wordt het morgen aan Wil Kosterman en in een later stadium aan Rutger van Stappershoef, de nieuwe stadsmanager aangeboden.

Volgende week wordt uitgebreid ingegaan op de inhoud van dit rapport.

7 reacties
Meer berichten