Logo wijksecourant.nl


Vrijwilliger Ed van Proosdij brengt de koelwagen terug. Hij heeft er plezier in om met anderen het verschil te kunnen maken. Op een paar plaatsen is nog hulp gewenst. Deze vacatures staan op de site van de voedselbank. (Foto: Ben Blom)
Vrijwilliger Ed van Proosdij brengt de koelwagen terug. Hij heeft er plezier in om met anderen het verschil te kunnen maken. Op een paar plaatsen is nog hulp gewenst. Deze vacatures staan op de site van de voedselbank. (Foto: Ben Blom)

Wijkse Voedselbank viert lustrum

In Wijk zorgde je in moeilijke tijden voor elkaar. Je kende je buren, woonde soms al decennia naast elkaar. De wereld is veranderd, gemiddeld wonen gezinnen een jaar of zeven in een huis en buren gaan anders met elkaar om.

Door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - In grote steden was dat het eerst merkbaar en zo'n vijftien jaar geleden is in Rotterdam dan ook een eerste Voedselbank opgericht. Het waren nog de hoogtijdagen, de eerste reacties waren toen niet alleen positief.
Sommigen vonden de Voedselbanken niet nodig in ons welvarend land. Door de jaren heen werd de vrijwilligersorganisatie professioneler.
In 2008 zochten Wijkse maatschappelijk werkers een oplossing voor acht gezinnen. Ze kregen toestemming om gebruik te maken van de Voedselbank in Zeist. Deze mooie oplossing bleek in de praktijk niet werkzaam. De reiskosten naar Zeist waren te hoog voor de families. In 2010 werd met Binding een uitgiftepunt in Wijk opgericht. Er waren toen zeven families ingeschreven.
In juni 2012 werd de Voedselbank Wijk bij Duurstede zelfstandig, met eigen uitgifte, opslag en koelwagen. Sinds kort is de naam veranderd in Voedselbank Kromme Rijn en is er een tweede uitgiftepunt in Bunnik.

Er zijn strenge criteria om gebruik te kunnen maken van de Voedselbank. We spreken met Carla Steegers, mede-oprichtster en sindsdien bestuurslid. "Wat ik in de loop der tijd geleerd heb is dat je aan de buitenkant niet kunt zien of een gezin gebruik mag maken van de Voedselbank. Voor ons geldt alleen hoeveel een gezin te besteden heeft aan levensonderhoud." In de crisis zag Carla andere aanvragers binnen komen, zoals ZZP'ers die na investeringen onverwachts zonder inkomsten kwamen te zitten. Ook de pakketten gingen omhoog tot wel 55. Op dit moment maken net iets meer dan 25 gezinnen gebruik. Bij de start heeft ieder gezin een gesprek met een beoordelaar. Daarna vindt dat gesprek elke drie maanden plaats. Er wordt vastgesteld of het gezin de komende drie maanden gebruik kan maken. Het gezin krijgt een nummer dat bij hen blijft. Ooit is begonnen bij 1. Inmiddels zijn 219 huishoudens geholpen. Naast de pakketten wordt samen met de beoordelaar vastgesteld welk oorzaken buiten eigen beïnvloeding staan en waar een gezin zelf actie kan nemen. Ieder kwartaal wordt vastgesteld of er zelf actie is genomen, het is een voorwaarde om verder te kunnen gaan. Om ook van supermarkten voedsel te kunnen ontvangen, is de Voedselbank voedselveilig geworden. Dit certificaat wordt periodiek gecontroleerd en zo is de veiligheid gewaarborgd van distributiecentrum tot aan de uitgifte. De voedselveiligheid is voor de ontvanger gelijk aan wat in een winkel gangbaar is.

3 reacties
Meer berichten