Logo wijksecourant.nl


Aart de Vries: “Veel persoonlijke ervaringen en belevenissen zijn verwerkt in dit boek.” Uitgeverij U2pi. ISBN 978 90 8752 9
Aart de Vries: “Veel persoonlijke ervaringen en belevenissen zijn verwerkt in dit boek.” Uitgeverij U2pi. ISBN 978 90 8752 9 (Foto: John Beringen)

Debuutroman Aart de Vries over boerenfamilie

Wijk bij Duurstede - Aart de Vries, bij velen reeds bekend als columnist van de Wijkse Courant, debuteerde onlangs met zijn roman "Alain, tragiek van een leven". Het verhaal speelt zich af in Frankrijk en is deels gestoeld op jeugdherinneringen van Aart in combinatie met een hoeveelheid vrijelijk toegevoegde fictie en authentieke (politieke) actualiteiten die als een rode draad door het werk lopen. "Mijn ouders kochten in 1959 een boerderij in Frankrijk," begint Aart. "Daar bivakkeerden we heel vaak in de vakanties en in onze vrije tijd. Dan krijg je in de loop der jaren een goed beeld van de Franse cultuur en het landleven aldaar. Mijn roman handelt over een boerenzoon, Alain. Het tijdsbeeld is de periode 1960 tot 1980. Deze jongen trekt op met Nederlanders die al dan niet tijdelijk in Frankrijk verblijven en leert zodoende veel over hoe zich het boerenbedrijf zich in Nederland ontwikkelt. Dat doet hem beseffen dat het bedrijf van zijn vader moet moderniseren om nog serieus te kunnen meedraaien in deze branche. Zijn vader wil daar echter niets van weten en houdt onwrikbaar vast aan het standpunt dat de manier waarop hij zijn bedrijf runde altijd goed verliep. Tussen de twee groeit onvermijdelijk een verschil van inzicht. De spanningen lopen hoog op. Waar Alain de Nederlanders ziet als mensen die hem op goede ideeën brengen voor een meer efficiënte bedrijfsvoering, ervaart zijn vader ze als ronduit bedreigend. Hij ziet de Nederlanders als luie, rijke buitenlanders die zijn zoon 'hersenspoelen' en zich bemoeien met dingen die ze niet aangaan." Dan is er nog de Europese Unie. Die zorgt voor nog meer donkere wolken. Nieuwe wet- en regelgeving maken dat "overleven" steeds moeilijker wordt. Centraal binnen deze ontwikkelingen staat Alain die de situatie steeds uitzichtlozer ziet worden. Bovendien: geen vrouw die op een boerderij zonder toekomst wil komen wonen. Seksuele frustraties worden hem tenslotte noodlottig.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox