Logo wijksecourant.nl


Direct na de shift poseren Cees en Tinka van Leeuwen voor de nieuwbouw. Mede-directeur-eigenaar Rob Hengeveld werkt op dat moment in een ander pand.  (Foto: Ben Blom)
Direct na de shift poseren Cees en Tinka van Leeuwen voor de nieuwbouw. Mede-directeur-eigenaar Rob Hengeveld werkt op dat moment in een ander pand.  (Foto: Ben Blom)

Vrijdag blijft kipmiddag voor de buurt bij Van Leeuwen

De economie trekt weer aan en dat is ook te zien op het bedrijventerrein Broekweg/Langshaven. Op diverse locaties breiden bedrijven uit. Een daarvan is Van Leeuwen Kipspecialiteiten. De Wijkse Courant gaat in gesprek met Cees van Leeuwen.

Door Ben Blom

Zestig jaar geleden is de vader van Cees in Langbroek gestart als kuikenmester. In 1970 zijn de handelsactiviteiten gestart. Enkele jaren later is het toenmalige familiebedrijf gestopt is met de mesterij. In 2010 is het bedrijf verhuisd naar Wijk. Ook daar wordt vrijdagmiddag kip aan omwonenden verkocht, net als vroeger. Na zeven jaar wordt het bedrijf aanzienlijk uitgebreid met 2.500 m2. Van Leeuwen innoveert, voor de machineleverancier zijn ze regelmatig proeflocatie. De concurrentie klopt steeds harder aan de deur. Tsjechië, Polen en Oekraïne spelen een grotere rol.

Cees en Tinka zijn bescheiden mensen. Het is moeilijk om een antwoord te krijgen waarom ze zo succesvol zijn. Gelukkig komt net hun oudste klant Nico Karsemeijer uit Woerden langs. Zijn bedrijf staat op de markt en verkoopt daar kipspecialiteiten. Hij heeft de wensen van de klanten in 35 jaar zien veranderen. Vroeger nam men meer tijd en werd veel soepkip gekocht. De laatste gaat het om producten die snel klaar zijn. Nico weet wel waarom Van Leeuwen zo succesvol is: ze maken eerlijke afspraken en houden zich daaraan. Daarnaast is zijn ze in staat om vanuit het gezichtspunt van de klant mee te denken. En dat de producten kwalitatief goed zijn, vindt Nico vanzelfsprekend, anders zou hij geen zaken met ze doen.

De markthandel is in Nederland en Duitsland voor Van Leeuwen belangrijk, samen met de supermarkten zijn dit de grootste afnemers. Engeland en Ierland zijn samen twee keer zo groot. Daar levert Van Leeuwen vooral aan Foodservices. Deze bedrijven leveren aan restaurants. Aan de versheid van de producten worden dus extra eisen gesteld. Als voor 16:00 uur wordt besteld, staat het om 6:00 in Engeland.
Monica, de oudste dochter, draagt zorg voor goede kwaliteit. Kwaliteit wordt per land anders gedefinieerd. Van Leeuwen heeft daarom meerdere certificaten: IKB (NL), BRC (UK), QS (D) en Halal.

Het is niet zo zeer dat van Leeuwen Kipspecialiteiten groter wil worden of meer kilo's wil verwerken. Van Leeuwen zal na de uitbreiding een efficiencyslag in sortering maken en kan dan meer specialiteiten leveren om de concurrentie voor te blijven.

4 reacties
Meer berichten