Logo wijksecourant.nl


Adriaan(l) en Jan lopen (met de klok mee) langs de Cothergrift Langbroek uit, nadat we bij de plaatselijke supermarkt een heerlijk kopje koffie met gebak hadden genuttigd. (Foto: Ben Blom)
Adriaan(l) en Jan lopen (met de klok mee) langs de Cothergrift Langbroek uit, nadat we bij de plaatselijke supermarkt een heerlijk kopje koffie met gebak hadden genuttigd. (Foto: Ben Blom) (Foto: Ben Blom)

Jan van Heerde en Adriaan van Aelst beschrijven driekernenwandeling

Op woensdag 3 mei wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst op het kantoor van de VVV op de Markt in Wijk bij Duurstede, het eerste exemplaar van de Driekernenwandeling aan wethouder Wil Kosterman overhandigd. De wandeling is 18 kilometer lang en begint en eindigt bij het VVV-kantoor. Verslaggever Ben Blom trok zijn wandelschoenen aan. 

In en om Wijk bij Duurstede zijn vele mooie tochten te maken te voet, per fiets of met de kano. Ook landelijke langeafstandswandelingen en streekpaden doen Wijk (soms bijna) aan: het Trekvogelpad gaat vanuit Austerlitz door Langbroek naar Darthuizen, het Utrechtpad komt van Werkhoven, door het centrum van Wijk naar Leersum en het Maarten van Rossumpad aan de overkant schampt het Wijkse Veer. Het bijzondere van de Driekernenwandeling is dat twee goede vrienden hem beschreven hebben om meer mensen van de diversiteit in onze gemeente te laten genieten.

Jan van Heerde en Adriaan van Aelst wandelen graag. Het beschrijven van een wandeltocht is meer werk dan dat je mogelijk op het eerste gezicht zou vermoeden, je moet niet alleen rekening houden met de mensen die goed lopen, maar ook welke fouten er op basis van de beschrijving gemaakt kunnen worden. Jan en Adriaan hebben de lat extra hoog gelegd door de route zowel met de klok mee als tegen de klok in te beschrijven. Toen hij klaar was hebben ze er met Frits van der Leije over gesproken. Frits bracht hen vanuit Wijk nog Leuker in contact met de VVV die het plan heeft omarmd en omgezet in een nieuw deel in de ruime verzameling tochten.

De wandelaar is economisch een onderschat fenomeen. De frequente wandelaars plannen hun route in het vooruit, kijken waar bushaltes zijn en waar je een kop koffie kunt drinken of een broodje eten. Als die plekken niet zijn aangegeven, nemen ze het eten van huis mee en mist de bezochte plaats omzet. Wandelpaden worden mogelijk gemaakt door toestemming te verkrijgen van landeigenaren, vaak boeren of particulieren. Soms gaan de landeigenaren zo ver dat ze hun hele grond ter beschikking stellen. In Langbroek, langs de Cothergrift heeft de heer van Leeuwen dertien jaar geleden een stuk grond beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van nieuwe natuur. Inmiddels is vijftien hectare omgevormd en daarmee was in de provincie de eerste 100 hectare bereikt. In Cothen gaat de route langs het kasteel Rhijnestein, in Langbroek langs Hindersteyn, ooit beide bewoond door roofridders. De wandeling is zeer afwisselend, zowel door de cultuur en historie als de landschappen. En de meeste wandelaars genieten er ook van als de ondergrond afwisselend is, van de kinderkopjes in de stad, via straatstenen zoals ze ooit in Wijk werden gebakken, naar oevers en hoog gras. De wandeling is de moeite waard, wandelschoenen zijn van harte aanbevolen.

Leuk!

De voetstappen van Prins Bernhard kom je meerdere keren tegen: hij dronk graag een borreltje in de Keizerskroon aan de Markt (Nu Jan Boone en groentezaak) en was graag gezien gast bij de jaarlijkse drijfjachten die bij Langbroek werden gehouden.

En ook leuk!

Door de tuin van het kasteel Rhijnstein loopt een oude Romeinse weg. Op de route loop je op het verlengde hiervan. Let op het hekwerk dat de tuin van de weg scheidt, het is prachtig gerestaureerd door een Wijks bedrijf.