Rocus van Yperen met zijn Wijks Vocaal Ensemble in 1986.
Rocus van Yperen met zijn Wijks Vocaal Ensemble in 1986.

Veertig jaar zangkunst in Wijk

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat het Wijks Vocaal Ensemble werd opgericht. Initiatiefnemer was de heer Rocus van Yperen. Hij had in de Nederlandse muziekwereld zijn sporen al ruimschoots verdiend toen hij in Wijk kwam wonen.

Wijk bij Duurstede - Behalve koordirigent was Rocus ook een kleine twintig jaar dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel en als zodanig promotor en organisator van de 'Taptoe Delft'. Daarnaast was hij actief als docent aan verschillende conservatoria. 'Waar Rocus kwam, richtte hij een koor op', heette het.
Joke de Vin, die als alt-soliste al verschillende malen met Rocus had samengewerkt, belde hem eind 1976 op: 'Met Joke de Vin, uit Wijk bij Duurstede...' Even was het stil aan de andere kant van de lijn...: 'Wijk bij Duurstede? Woon jij dáár? Daar komen wij ook te wonen!' Hij vertelde dat hij ook in Wijk een koor wilde oprichten: 'Zou fijn zijn als je me daar mee wilt helpen?' En zo is het ook gegaan. Joke werd gastzanger bij de alten en ontwikkelde zich van meet af aan tot docente stemvorming van het koor. De vrouw van Rocus, Mieke van Yperen, was een erg goede amateur en zong mee als sopraan.

Natuurstrot

Verder vertelde de heer van Yperen dat hij 'een schoenmaker uit Langbroek had gestrikt'. Hij doelde op Gerrit van Ginkel (zie foto). Truus Bot, een van de eersten die zich als koorgegadigde bij Rocus van Yperen had gemeld, had Gerrit genoemd als een geschikte tenor. Hij zong in het Langbroeks christelijk gemengd koor Soli Deo Gloria, was geen held in noten lezen, maar had, zoals Joke de Vin dat noemt 'een natuurstrot'. Dus ging de heer van Yperen bij hem langs, vroeg hem of hij niet wilde komen zingen, en kocht gelijk een paar schoenen.
Gerrit: "Toen ik me uiteindelijk meldde, bleken we met een stuk of vijftien zangers. Ik was de eerste en in het begin ook de enige tenor. Korte tijd later kregen we gelukkig bijstand van een aantal zangers uit het kerkkoor Maarn."

Op 15 december 1977 gaf het WVE haar eerste concert in de Grote Kerk. Een kerstconcert met werken van Bach, Telemann en Vivaldi. Het koor groeide snel. Rien Verbeek kwam ook al snel in beeld, zong af en toe mee als gastzanger bij de bassen en schreef recensies van de concerten in de plaatselijke pers. Rocus wist wat hij wilde. Hij zette ook moderne stukken op het repertoire en zorgde voor uitwisselingen met zijn andere koren in Den Haag.

In 1989 legde Rocus van Yperen het dirigeerstokje neer. Dat werd overgenomen door Rien Verbeek en onder zijn bezielende leiding groeide het Wijks Vocaal Ensemble uit tot een groot kamerkoor.
Gerrit: "Ik was blij met Rien. Hij was een prettig mens, geïnteresseerd en zeer enthousiasmerend. Ik hield ook meer van zijn repertoir-keuze. De sfeer op het koor werd vrolijker. Rocus was een groot vakman, maar heel serieus. Rien was jong en ook getalenteerd. En hij kon goed met koor- en orkestleden omgaan."

Jumelage

Het Wijks Vocaal Ensemble kreeg meer en meer een plek in het Wijkse culturele leven. Naast het verzorgen van jaarlijks twee concerten werkte het mee aan stadse initiatieven als de doden-herdenking op 4 mei, de Uitmarkt en de Kerstmarkt. In 2014 werd voor het eerst meegewerkt aan een toneelproject van 'de Inrichting': de Bloesembruiloft. Het is de bedoeling dat het Wijks Vocaal – de toevoeging 'Ensemble' is ondertussen losgelaten – ook meedoet aan de productie die nu op stapel staat: 'Hendrikje Dertien'.
Gerrit: "Ik bewaar nog steeds heel goede herinneringen aan ons uitwisselingsproject met de stad Jicin in Tsjechië, waar Wijk bij Duurstede een jumelage mee had. We zijn daar drie maal geweest, in 1994, 1999 en 2003. Dat waren onvergetelijk reizen. Een prachtige uitwisseling van cultuur en zangplezier. Jammer dat die jumelage haar kracht heeft verloren!"

Rien Verbeek

In december 2015 tijdens een kerstconcert werd Rien onwel. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en kwam niet meer bij kennis. Vier dagen later kwam het bericht van zijn dood. Gerrit: "Ik vond het verschrikkelijk. Ik ben een tijd van slag geweest. ik kende Rien al als jongen uit Langbroek. Onder zijn dirigentschap ben ik gegroeid als zanger. Zingen is voor mij een uitdaging. Ik ben van huis uit muzikaal en luister veel naar muziek. De stem die ik moet zingen, herken ik. Met inzetten heb ik daarom ook weinig moeite. Het jubileum van het Wijks is ook voor mij een jubileum. Ik ben veertig jaar koorlid, de enige nog over van het eerste uur! Daar ben ik best trots op. Tot de hoogtepunten van ons koorbestaan behoort voor mij de dubbele uitvoering van de Mattheuspassion in 2006 in de Grote Kerk.

Nóg beter

Na het overlijden van Rien Verbeek vond het Wijks Vocaal medio 2016 in Bernhard Touwen een nieuwe artistiek leider. Hij is behalve koordirigent ook pianist en chefdirigent van het kamerorkest Concerto Brabant. Op op 13 mei aanstaande zal hij het jubileumconcert van het Wijks Vocaal dirigeren met medewerking van de slagwerkgroep Holland Orkest Combinatie, twee pianisten, de koorschool Senta en drie solisten. Daarin staan de Carmina Burana van Carl Orff op het programma. Voor de pauze klinkt het Schicksalslied van Johannes Brahms en het Da Pacem Domine van Arvo Pärt. Gerrit: "Wat aanvankelijk onder Rocus en later onder Rien is opgebouwd, zal onder Bernhard niet verloren gaan, maar worden uitgebouwd. Hij is niet minder professioneel en bekwaam dan Rien of Rocus. We kunnen onder hem nóg beter worden."

Het jubileumconcert is op 13 mei om 20.30 uur in de katholieke kerk aan de Klooster Leuterstraat. Kaarten a 22,50 verkrijgbaar bij leden en de VVV. Ook een diner-arrangement is mogelijk. Meer info: www.wijksvocaal.nl. Word Vriend! Met de vrienden-bijdrage kan het Wijks Vocaal concerten op professioneel niveau blijven brengen.

Meer berichten