Logo wijksecourant.nl


Carmen (m) geflankeerd door Laura Troost (l) en Nardi Thonen (r) met de felbegeerde oorkonde.
Carmen (m) geflankeerd door Laura Troost (l) en Nardi Thonen (r) met de felbegeerde oorkonde.

Carmen de Haan wint jeugd muziek concours Oost

WIJK BIJ DUURSTEDE – Onlangs won Carmen de Haan uit de Jong Talent Klas van het Conservatorium ArtEZ de eerste prijs in het Jeugd Muziek Concours Oost dat werd gehouden in de Deventer schouwburg.

Carmen laat weten dat muziek altijd al een beetje als een rode draad door haar leven liep. Niet verwonderlijk als men beziet dat haar vader Ronald dirigent is en haar moeder Ingrid docent fluit.

Passie

Zingen vormde al snel haar passie. In groep 6 van de Lagere School kreeg ze haar eerste zanglessen. In de jaren daarna vervulde ze menige rol in schoolmusicals. "Ik was toen al bijzonder gecharmeerd van theater en musical," laat ze weten.

"Maar eenmaal na mijn eindexamen havo zat ik in de voorlopleiding van ArtEZ; toen kwam ik er achter dat deze vorm van zang toch niet helemaal mijn ding was. Het was in die tijd dat mijn toenmalige zangdocente liet weten in mijn stem een klassieke zangstem te horen."

Waarin onderscheidt zich klassieke zang van theater en musical? Carmen: "Klassiek vereist andere capaciteiten; musical en theater vormen natuurlijk ook disciplines waarvoor je behoorlijk wat in huis moet hebben, maar met klassieke zang draag je toch iets heel anders uit. Dat zijn echt twee totaal verschillende werelden. En dan heb je het niet alleen over het genre maar ook over de techniek."

Ze is vol lof over haar huidige zangdocente en operazangeres Elena Vink: "Die haalde echt alle capaciteiten uit mij naar boven. Ik moet bekennen dat ik af en toe ook wel dacht "kan ik dat wel?" maar als het er op aan komt, ontdek je dat je toch vaardigheden in huis hebt die met succes verder ontwikkeld kunnen worden."

Uiteindelijk leidde haar harde werken tot de eerste prijs in het concours waarin ze samen met Nardi Thonen, sopraan en Laura Troost, piano de eerste prijs won door het openingsdeel uit het Stabat Mater van Pergolesi ten gehore te brengen.

Nuchter

Carmen blijft er overigens nuchter onder: "Natuurlijk een mooie start van mijn muzikale carrière," merkt ze op, "maar het blijft voortdurend hard werken om toch steeds weer wat beter te worden."

Reageer als eerste